Beschrijving:
Hielspoor is een soort botwoekering (vergroeiing) die meestal ontstaat door irritatie van het botvlies, in dit geval van het hielbeen. Ook wanneer sprake is van een ontsteking (door overbelasting) van de aanhechting van het peesblad aan het hielbeen, spreekt men van hielspoor.
Deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Door zwaar lopen op de hielen, d.w.z. een verkeerde voetafwikkeling(aangeboren, of door een verkeerde lichaamshouding);
- Door overgewicht;
- Door het type schoen (te platte zool of te harde, niet veerkrachtige zool);
- Doordat een staand beroep wordt uitgeoefend;
- En verder bij holvoet, valgusstand van het hielbeen (d.w.z. het hielbeen kantelt naar binnen), en een instabiele voorvoet.
De bijbehorende klachten zijn:
- Pijn in de hiel bij de eerste stappen ‘s morgens of na een langere periode van zitten;
- Pijn in de hiel bij langdurige belasting;
- De pijn kan uitstralen naar de knieholte;
- Het voetzoolpeesblad kan warm en gezwollen aanvoelen.
Behandeling:
Rust is het belangrijkst, maar wellicht niet altijd haalbaar doordat het weken in beslag neemt. Om de rust te ondersteunen, kunnen schoenen gedragen worden met een hakje van maximaal 5 cm. Daardoor wordt de hiel ontlast en de voorvoet extra belast. Ook schoenen of inlegzolen met goede “schokdemping” zijn aan te bevelen. Het sporten moet voorlopig gemeden worden, alleen fietsen en zwemmen zijn in dit geval verantwoord. De fysiotherapeut kan voetgymnastiek geven en tevens laten zien hoe de voet preventief ingetapet kan worden, als er toch gelopen of gesport moet worden. De podotherapeut of podoloog kan inlegzolen op maat maken met een uitsparing in de hiel en een mediale gelengsteun. Bij ernstige gevallen worden soms injecties in de hiel gegeven of wordt een operatieve ingreep uitgevoerd. Nieuw op dit gebied zijn de “Visco-spot” hielkussentjes die via de voetverzorger aangeschaft kunnen worden. Deze zijn van siliconen gemaakt. Op bestelling kan op iedere gewenste plek een nog zachter stukje ingezet worden. Voor velen is dit een uitkomst. Bovendien kan de voetverzorger met certificaat “Officieel aanmeetpunt PCZ” ook een inlegzool laten maken. Deze komen overeen met de hierboven genoemde zolen welke via podoloog of podotherapeut verkrijgbaar zijn.
Indien u meer informatie wenst omtrent deze aandoening, neem dan contact op met mij.